Energiledelse for SalMar
Investering i landstrøm har betydelige fordeler. Samtidig kan det være en tung prosess, hvor både tekniske, praktiske og økonomiske hensyn må vurderes. aPoint ble leid inn som rådgivere da SalMar skulle realisere sitt landstrømprosjekt.
Enova-støtte til landstrøm
Med landstrøm kan man kutte CO2-utslippene, spare penger og samtidig gi de ansatte en bedre arbeidshverdag hvor støynivået er lavere og luften er bedre. Et slikt prosjekt har en svært positiv effekt knyttet til HMS, energi og miljø. Derfor var det berettiget for støtte fra Enova.
Uten slik støtte er det vanskelig å få lønnsomhet i store satsninger som dette. For aPoint ble det dermed et todelt prosjekt: Den ene delen gikk på elektrifisering av sjøanlegg, og den andre delen gikk på finansiering, nærmere bestemt å beregne økonomien i prosjektet.
Integrering og rutiner
Vi gikk igjennom anleggene for å avdekke potensial og finne muligheter for tilknytning til landstrøm. Hvor kunne det etableres tilknytning, og hva ville kostnaden bli?
-Enova har en stor tilskuddspott blant annet for denne type prosjekter, men det krever jo selvfølgelig litt innsikt for å sette sammen og søke på prosjekter for å utløse midler, forteller Arild Næss i aPoint, som var rådgiver i dette prosjektet.
-For oss har det vært interessant å hjelpe SalMar med å innføre energiledelse, hvor en tettest mulig integrering i hverdagslivet og etablering av gode rutiner har vært i fokus.
Bevissthet rundt energibruk
aPoint har bidratt til å lage systemer for å kunne følge opp energibruken og vurdere den opp mot aktuelle KPI-er. Ved å ha et godt system, har det blitt enklere for SalMar å sjekke at tiltak faktisk fungerer.
–De har fått muligheten til å sammenligne effekten av det de gjør, før og etter energitiltakene som har vært gjort. I tillegg tror jeg at de har blitt mer bevisste på hvordan de bruker energi, avslutter Næss.