Utbygging bredbånd
I følge rapporten «Dekningsundersøkelsen 2018» har 73% av husholdningene i Møre og Romsdal tilgang til høyhastighets bredbånd (100 Mbit/s) i 2018, hvilket er lavere enn landsgjennomsnittet på 82%. Men hvis man ser litt nærmere på tallene viser det seg at utbyggingstakten i Møre og Romsdal er en av de raskeste i landet siden dekningsgraden har økt med 8% fra 2017. Regjeringen har som målsetting at bredbåndsdekningen i Norge skal være 90% innen år 2020. For å få dette til må dekningsgraden øke mest i grisgrendte strøk, slik som flere områder i Møre og Romsdal, sier Per Oterholm, rådgiver i aPOINT AS.
Siden 2014 har Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) forvaltet støttemidler til utbygging av bredbånd i områder hvor det ikke er grunnlag for kommersiell utbygging. Hver kommune har anledning til å søke om støtte til utbygging av bredbånd. Fylkeskommunen gjør en første vurdering og siling av søknadene. Rangerte og vurderte søknader sendes videre fra fylkeskommunen til Nkom for en endelig avgjørelse. Søknadsprosessen er litt uoversiktlig og ganske omfattende og det er derfor viktig å ha tilstrekkelig erfaring for å få sin søknad godkjent sier, sier rådgiver i aPOINT AS, Per Oterholm.
aPOINT AS har bistått flere kommuner i Møre og Romsdal med søknader for støttemidler og deretter gjennomføring av bredbåndsutbygging. Som et eksempel har Nye Ålesund kommune søkt om midler til utbygging av bredbånd fra Nkom med støtte fra aPOINT. Vi har hatt et veldig godt samarbeid med Nye Ålesund kommune under søknadsprosessen og det er derfor veldig positivt at vi nå får muligheten å jobbe videre sammen med den planlagte bredbåndsutbyggingen, sier Per Oterholm, rådgiver i aPOINT AS.