Landstrøm til FjordBase (og ny internasjonal standard)
FjordBase i Florø ble første norske oljebase til å få landstrømanlegg. aPOINT fikk oppdraget som prosjektleder, etter erfaringen med internasjonal standard for lavspent landstrøm.
Først som sist: Landstrøm har kommet for å bli, og er et viktig satsningsområde – både av miljøhensyn og av økonomiske årsaker. Gjennom tilbudet om landstrøm slipper nemlig båtene å ha motoren i gang når de ligger til kai. Dette gir store besparelser, både for fartøyene og for miljøet. Til tross for at dette er en investering og et betydelig løft, er det fremtidens løsning. Derfor har Enova gjennomført flere runder med utdeling av tilskudd for å få fart på utviklingen i norske havner.
Florø ble første norske oljebase med landstrøm
Blant de første prosjektene som fikk inntil 100 % tilskudd fra Enova, var FjordBase i Florø. Med høy aktivitet fra omkringliggende oljeindustri, og som kai for store skip, var FjordBase en interessant geografisk plassering for det første landstrømanlegget beliggende på en norsk oljebase.
–Som prosjektleder i landstrømprosjektet på FjordBase i Florø, har aPOINT bistått med søknad om tilskudd i tillegg til å ta hånd om anskaffelsesprosessen fra A til Å. Prosjektet sto ferdig sommeren 2017. aPOINT ble valgt fordi vi hadde bidratt til realiseringen av en internasjonal standard for utforming av lavspent landstrømanlegg, forklarer prosjektleder Per Oterholm.
Internasjonal standard for landstrøm
Ettersom flere og flere kan tilby landstrøm, vil også investeringslysten øke hos eierne av eksempelvis supply-skip. Inntil nylig var det uvisst hva de burde investere i, ettersom hver kai kunne ha sin løsning. Det manglet en standard.
Dette ble et tema i et felles landstrømprosjekt i 2013, hvor vi samarbeidet med de offentlige havnene i Kristiansund, Hammerfest, Bergen, Oslo, Karmsund og Stavanger. Her var aPOINT prosjektleder, og bidro med tilretteleggende aktivitet for at planene om en internasjonal standard på landsiden skulle bli en realitet. Den midlertidige standarden (PAS) ble vedtatt sommeren 2014, og førstemann til å ta den i bruk var Bergen og Omegn Havn.